Przerwa na kawę działa cuda. Jak to się dzieje?

Wiele osób odczuwa poprawę nastroju po wypiciu kawy. Napój ten nie tylko wspomaga koncentrację, ale również stanowi idealne uzupełnienie miłych momentów oraz przyczynia się do redukcji stresu. W Polsce zauważalny jest trend, w którym konsumenci coraz częściej wybierają kawę przygotowaną za pomocą wysokiej jakości ekspresów, aby w pełni docenić jej smak. Popularnością cieszy się również kawa parzona na zimno, znana jako cold brew.

Jak wpływa na nas dobra kawa?

Kawa to nie tylko źródło energii, ale także ważny element kulturowy i społeczny, który od wieków towarzyszy ludziom. Długie godziny spędzane przed komputerem mogą obniżać efektywność pracy, a filiżanka tego napoju potrafi skutecznie odświeżyć umysł. Szczególnie przydatna jest wtedy, gdy czekają nas ważne zadania lub praca zespołowa.

Badacze z Ohio State University zainteresowali się wpływem kawy na produktywność grupową. W ich eksperymencie wzięło udział 70 osób, które wykazały, że kofeina nie tylko zwiększa koncentrację poszczególnych członków zespołu, ale również sprzyja aktywnemu uczestnictwu w dyskusji. Osoby, które piły kawę przed spotkaniami służbowymi, były bardziej czujne i entuzjastycznie nastawione do pracy niż ich koledzy bez kofeinowego wsparcia. Odkrycia te zostały opublikowane w „Journal of Psychopharmacology”, międzynarodowym czasopiśmie naukowym.

Kawa ma również pozytywny wpływ na samopoczucie, koncentrację i relaks. Badania TNS OBOP wskazują, że kawa wpływa na relacje biznesowe i jakość pracy. Większość ankietowanych przyznaje, że pierwszą czynnością po przybyciu do pracy jest wypicie kawy, a dostęp do ekspresu w biurze poprawia stosunki między pracownikami.

Zawarte w kawie związki polifenolowe badane są pod kątem korzystnego wpływu na zdrowie psychiczne. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdza, że spożycie 75 mg kofeiny zwiększa czujność i koncentrację. Dr Astrid Nehlig, badająca neurochemię mózgu, zauważa, że regularne przyjmowanie 87 mg kofeiny może utrzymywać dobry nastrój przez cały dzień. Autorka książki „Kawa, herbata, czekolada i mózg” dzieli się wynikami badań na temat wpływu kofeiny na organizm.

Polacy piją dużo kawy. I dobrze!

W kraju nad Wisłą zauważalny jest wzrost zainteresowania kawą. Badania przeprowadzone przez Mintel wskazują, że przeciętny mieszkaniec Polski spożywa rocznie około 95 litrów tego napoju, co odpowiada 2,5 kg ziaren. Większość, bo 65,1% naszych rodaków, sięga po kawę raz lub dwa razy dziennie, a niemal jedna trzecia pije ją trzy lub cztery razy. Mimo że do poziomu konsumpcji kawy w krajach skandynawskich nam daleko, polski rynek tego napoju dynamicznie się rozwija. Z zainteresowaniem eksplorujemy nowe odmiany, w tym te z wyższej półki, a także różnorodne metody jej przygotowywania. Wzrasta również popularność zaawansowanych ekspresów ciśnieniowych, co potwierdzają dane GfK, według których w segmencie najdroższych urządzeń do kawy, Polska ustępuje jedynie Niemcom.

W dziewiętnastowiecznej Polsce kawa była synonimem mocnego naparu z dodatkiem śmietanki, w przeciwieństwie do słabszych wersji, które określano mianem niemieckich. Obecnie preferencje Polaków uległy zmianie. Zgodnie z badaniem Biostat, większość z nas (61,3%) dodaje do kawy mleko, a prawie połowa pije ją czarną. Gorzką kawę, bez cukru i innych słodzików, wybiera 22% konsumentów. Wśród ulubionych rodzajów kawy, latte zajmuje czołowe miejsce, jednak espresso również cieszy się dużą popularnością, będąc wyborem dla 27,8% Polaków. Podobną popularnością jak cappuccino, które wybiera 27,7% z nas, cieszą się różne warianty kaw mrożonych. Na uwagę zasługują także intensywne ristretto oraz kawy z dodatkami, takie jak Corretto, które zdobywają coraz większe grono zwolenników.

Dodaj komentarz